Novogodišnje salate

Na svakoj trpezi za praznike se nađe bar po jedna kremasta i po jedna kisela salata. Iskreno, predstavljaju pravo osveženje uz one ogromne količine mesa koja spremamo :-)
Svima prijaju i kao salata i kao prilog. 

Evo nekoliko predloga ako ste neodlučni ili nemate ideju šta da napravite.

Francuska salata


     Sastojci:
  • 400 g krompira
  • 150 g šargarepe
  • 1/2 glavice karfiola
  • 200 g mladog graška
  • 4 krastavčića
  • 1 velika jabuka
  • majonez


Priprema:

Krompir skuvamo, oljuštimo i sečemo na sitne kockice, šargarepa se očisti i isto tako iseče na sitne kockice, karfiol se iseče u manje komade i doda se očišćeni grašak. Sve se to kuva u slanoj vodi dok ne postane meko. Zatim ocedimo i povrću dodamo male komade jauke i krastavčiće i sve to vežemo majonezom.


Salata od piletine, kikirikija i susama


  Sastojci:
  • 600g belog mesa
  • 200g slanog pečenog kikirikija 
  • 150g susama
  • oko 400ml majoneza
  • 360ml kisele pavlake 20% mm
  • so

Priprema:


Belo meso skuvati, grubo iseći na nekoliko komada, pa uzeti među dlanove i trljati dok se ne dobijete grublju končastu masu. Susam propržiti na 2 kašike ulje dok ne porumeni u tiganju. Kikiriki staviti u jaču kesu, pa tučkom grubo usitniti. Spojiti sve sastojke, dodati so po potrebi i dobro ohladiti. Salata je žitkija, ali se stajanjem u frižideru lepo stegne.


Salata sa pečurkama


  Sastojci:

  • 1 tegla mariniranih pecurki (obavezno ih oprati)
  • 2 pavlake
  • 3 kesice majoneza
  • 350g stisnjene sunke ili karea
  • veza persunovog lista

Priprema:

Pecurke, sunku i persun sitno iseckati dodati pavlaku, majonez, so i biber po ukusu.


Salata sa kukuruzom i susamom


  Sastojci:

  • 500 gr kukuruza (konzerviranog ili zaleđenog)
  • 100 gr susama
  • 2 krompira srednje veličine
  • 150 gr iseckane šunke
  • 2 kašike pavlake
  • 2 kašike majoneza
  • so
  • ulje

Priprema:


Ukoliko koristite zaleđen kukuruz, kratko ga treba prokuvati i dobro ocediti. Ako je konzervisan, već je spreman za salatu. Dva krompira skuvati cela, izrendati i malo usoliti. Na malo ulja propržiti susam dok ne porumeni. Ređati oceđeni kukuruz, 1/2 prženog susama, šunku, narendan krompir, pavlaku i majonez. Sve dobro izmešati i od gore posuti ostatkom prženog susama.
Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Plazma dezert u čaši

Youmart - ukrasne kutije

Robna kuća Duga u Temerinu